Prancūziškas žodis "Gratin" reiškia patiekalo paruošimo būdą, o ne kažkokį konkretų receptą ir verčiamas kaip užkepimas arba užkepėlė.
Bulvių gratinai turi kelis pavadinimus bei paruošimo būdus. Aš Jums pateiksiu "Gratin Dauphinois" receptą. Dievinų šį gaminį ir kaip garnyrą, ir kaip atskirą patiekalą.
Bulvių gratinai turi kelis pavadinimus bei paruošimo būdus. Aš Jums pateiksiu "Gratin Dauphinois" receptą. Dievinų šį gaminį ir kaip garnyrą, ir kaip atskirą patiekalą.
Ingredientai :
- Bulvės didelės - 7 vnt (kiekis priklauso nuo kepimo indo dydžio :) )
- Sviestas - sutepimui
- Grietinėlė 30% - 500 ml
- Kiaušiniai - 3 vnt
- Sūris tarkuotas - 120 gr
- Druska / malti juodieji pipirai - pagal skonį
- Česnakų granulės - 2-3 gr
Gaminimo eiga:
Bulves sutarkuoti plonais griežinėliais (va čia ir padės puiki pagalbininkė tarka mandolina :) jos pagalba atliksite tai ne tik greitai, bet ir griežinėliai bus idealaus storio)
Bulves padruskinti, papipirinti ir pabarstyti česnakų granulėmis, gerai išmaišyti, kad prieskoniai pasiskirstytų.
Kepimo indą (nedidelio diametro, bet aukštais kraštais) iškloti kepimo popieriumi ir ištepti sviestu. Aš naudoju štai tokį.
Bulves sudėti labai glaustai, netgi sutrombuoti, kad liktų kuo mažiau oro tarpų.
Atskirame inde suplakti kiaušinius, suberti druską ir pipirus, supilti grietinėlę ir viską gerai išplakti, suberti dalį tarkuoto sūrio, dar kartą išplakti ir užpilti ant bulvių. Mišinys turi apsemti vos daugiau, negu pusę bulvių kiekio, todėl kiekius produktų gali tekti pakoreguoti pagal poreikį. Likusį sūrį užberti ant viršaus. Viską uždengti folija, bet taip, kad folija nesiliestų prie bulvių, kitaip prilips.
Kepti iki 160C įkaitintoje orkaitėje 1 val, tuomet nuimti foliją ir kepti dar 1 val. Jeigu bulvės bus ne galutinai iškepę - padidinti kepimo laiką iki 15 - 20 min
Laba diena. O sūris ne Čederio tūri būti?
AtsakytiPanaikinti