2016/03/11

Viščiukas "Tabaka"

Man viščiukas "Tabaka" - tai pirmiausia vienas malonesnių vaikystės prisiminimų. Mudu su tečiu turėjome tokią tradiciją: kiekvieną sekmadienį, tik dviese, eidavome skaniai pavalgyti. Turėjome keletą "firminių kafeškių", kur valgydavome konkrečius patiekalus. Vienas jų ir buvo viščiukas "Tabaka", tuo metu veikiančioje kavinėje Baršausko g. :) Kauniečiai turėtų prisiminti ;) Antra - tai be galo skanus patiekalas, kurį mėgsta mūsų šeimyna. 
Viščiukas tabaka (gruz. წიწილა ტაბაკა) – tradicinis gruziniškas keptuvėje keptos vištienos patiekalas, paplitęs po visą Kaukazą, oTarybų Sąjungos laikais išplito ir po visas jos teritorijas, ypač Rytų Europą ir Vidurinę Aziją
Keistas dalykas: būdamas visiškai paprastu ir nesudėtingu patiekalu, viščiukas yra be galo "viliojantis" patiekalas. Nors paaiškinti šį fenomeną netgi lengviau, nei paruošti patį viščiuką: traški, apskrudusi odelė ir švelni, sultinga mėsa - tai formulė, kuri nieko nepaliks abėjingu :)
Dalinuosi receptu ir lauksiu Jūsų komentarų bei atsiliepimų ;)





Ingredientai (2  porc.):

  • Kukurūzinis viščiukas (iki 500 gr) - 2 vnt 
  • Aliejus kepimui - 50 ml
  • Sviestas - 70 gr
  • Druska / pipirai - pagal poreikį
Marinavimui (jeigu norite):
  • Raudonasis vynas - 100 ml
  • Česnakų granulės - 1 a.š.
  • Kalendra žirneliais - 2 a.š.
  • Malta saldžioji paprika - 0,5 a.š.
Gaminimo eiga:

Viščiukus perpjaukite išilgai, "ištieskite" ant gamybinės lentos ir kaip reikiant pakumsčiuokite :) kad viščiukas taptų maksimaliai plokščias :)

        Šįkart siūlau pasigaminti klasikinį viščiuko "Tabaka" variantą, todėl  iš abiejų pusių pabarstome tik druska ir pipirais.
Didesnėje keptuvėje įkaitinti aliejų ir ištirpinti sviestą, šis derinys visuomet pagerina skonį ;) Viščiuką dėti į keptuvę odele į apačią, iš viršaus reikėtų gerai prispausti. Tam puikiai tinka medinė lenta bei puodas su vandeniu :) Ant nedidelės ugnies kepti apie 30 - 40 min, kelis kartus apvertus jį ant kitos pusės.
Tiketi karštą, su žalumynais, vynu ir pačiu paprasčiausiu padažu, sujungus grietinę su spaustais česnakais ir druska :) Skanaus ;)
Na, o jeigu visgi nuspręsite viščiuką užmarinuoti: česnakų granules ir kalendrą sutrinti ir sumaišyti su malta paprika, druska ir pipirais. Viščiuką apipilti raudonu vynu, gerai įmasažuojant rankomis, tuomet įtrinti prieskoniu mišiniu ir palikti kambario temperatūroje bent jau 40 min, o prieš kepimą - lengvai nusausinkite servetėle.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą