2013/11/22

Jautienos befstrogenas

Befstrogenas yra rusiškas patiekalas, pavadintas grafo Stroganovo, gyvenusio 19 amžiuje, garbei. Žinoma, jį sukūrė ne pats grafas, o jo virėjas, galbūt net prancūzas, nes to meto Rusijoje buvo labai didelė prancūzų kultūros įtaka, virtuvėje taip pat. Stoganovų giminė buvo nemaža ir garsi, ir niekas dabar nežino kuriam grafui patiekalas buvo sukurtas – Aleksandrui Stogonovui iš Odesos, kuris galbūt savo klube svečius vaišino šiuo patiekalu, ar diplomatui ir generolui Pavelui Stroganovui. Bet kokiu atveju, matyt, vienam iš grafų šis patiekalas labai patiko, kad buvo pavadintas jo vardu. Štai kokiu būdu istorijoje įsiamžino grafas Stoganovas ir išliko populiarus iki šių dienų :). 
Jei norit skanaus befstrogeno – jautiena turi būti minkšta. Jei galite sau leisti, vienareikšmiškai sakau, rinkitės jautienos išpjovą. Tai pati minkščiausia ir sultingiausia mėsa, tad ir befstrogenas išeis toks, kaip turi būti. Kitas variantas – nugarinė. Irgi nebloga mėsa. Iš kitokios mėsos nesiūlau šio patiekalo gaminti, bus per kietas, nes jis ruošiamas greitai, o kitokių rūšių jautienai reikia laiko pasitroškinti. 
Befstrogenui svarbu teisingai supjaustyti mėsos juosteles – pjauti reikia įstrižai raumens skaidulų. Ir dar vienas dalykas – teisingai apkepti mėsą. Kepti reikia labai gerai įkaitintoje keptuvėje, kad jautienos juostelės greitai apskrustų ir pasidengtų plutele – tada neišbėga mėsos sultys, ji lieka minkštesnė. Jei Jums reikia paruošti daug befstrogeno ir pamaitinti didelę šeimą arba pulką svečių, kepkit mėsą dalimis. Vienu sykiu nedėkit daug mėsos į keptuvę. Jei mėsos bus per daug, ji ne keps, o troškinsis, neišeis greitai ir gražiai apskrudinti. Ir galiausiai, kai jautiena išsitroškins grietinėlės padaže, neskubėkit befstrogeno patiekti, tegul troškinys šiek tiek pastovi, bent 10 minučių, kad mėsa dar paminkštėtų. Patiekti befstrogeną galima įvairiai, pagal savo skonį, žiūrint koks garnyras labiausiai patinka – su bulvių koše, su gruzdintomis bulvėmis ar ryžiais. Pabrėžiu – padažo befstrogene turi būti daug :). 


Ingredientai (4 - 5 porcijos):

  • Jautiena (pageidautina išpjova, bet tiks ir kumpis, tiesiog reikės ilgiau gaminti) - 800 gr
  • Aliejaus kepimui
  • Miltai - 30 gr
  • Svogūnai - 3 vnt (vidutinio dydžio)
  • Pievagrybiai - 150 gr
  • Rauginti agurkai - 15o gr
  • vanduo virintas - 1 stiklinė
  • grietinė - 300 gr
  • druska / pipirai - pagal skonį
  • cukrus - 1 arbatinis šaukštelis
Garnyrui:
  • Virtos bulvės - 600 - 700 gr
  • druska - pagal skonį
  • sviestas - 50 gr
  • pienas - 500 gr

Gaminimo eiga:

Jautieną supjaustome plonomis juostelėmis. Aliejų įkaitiname keptuvėje. Sudedame jautieną ir kepame ant didelės ugnies, kad gerai apskrustų. Neturi likti mėsos sulčių. Pabarstome miltais, gerai išmaišome ir dar šiek tiek pakepiname. Sudedame pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, kartu pakepiname. Pasūdome, papipiriname, taip pat įberiame cukraus. Užpilame vandeniu, sumažiname ugnį ir patroškiname, kol vanduo šiek tiek išgaruos, jo neturi likti per daug.
Tuo pat metu, sudedame iš anksto išvirtas bulves į puodą, įdedame sviesto, įberiame druskos, supilame pieną ir troškiname ant vidutinės ugnies, kol pienas beveik pilnai išgaruos. Nepamirškite bulves dažnai maišyti, kad pienas nepridegtų :) 
Į keptuvę su mėsa sudedame plonais griežinėliais pjaustytus pievagrybius ir plonomis juostelėmis pjaustytus raugintus agurkus. Viską kartu patroškiname maždaug 7 minutes. Sudedame grietinę, gerai išmaišome ir patroškiname dar pora minučių :)
Lėkštėje bulves išdėliojame ratu, o i viduriuką įdedame befstrogeną :) Šalia tiekiame pjaustytus raugintus agurkėlius. Viską galima barstyti kapota žaluma. Skanaus ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą